Segmentarea, direcționarea și poziționarea (STP = segmentation, targeting, positioning) este o abordare strategică familiară în „Modern Marketing” și este cel mai frecvent model pe care-l aplicăm pentru că este o abordare a comunicării de marketing mai degrabă axată pe public decât pe produs, ceea ce ajută la transmiterea de mesaje mai relevante unor audiențe atractive din punct de vedere comercial.

Studiile noastre de cercetare sunt preponderent cantitative, desfășurate în online și vizează respondenți care să răspundă chestionarelor întocmite după obiectivele partenerului/ clientului. 

În urma analizei se pot trage concluzii: se definesc „afinitățile de consum”, profilarea pe anumite criterii, descoperirea unor obiceiuri pop culture lifestyle, ca apoi să se poată face „clustering”, „scatter plotting” și tot soiul de diagrame folosite pentru a observa relațiile dintre variabile… doar cercetătorii de marketing își tocesc coatele, schimbă dioptriile și încărunțesc prematur pe aceste subiecte 🙂 ♥

***

Una din preocupările noastre este și culegerea, centralizarea, analiza şi interpretarea datelor din piaţă referitoare la clienţi, produse sau servicii.  Cercetarea calității vieții este strâns legată cu nivelul educațional și achiziția de produse culturale. AdLittera elaborează programe durabile în deplină cunoaștere a problemelor cu care se confruntă societatea, iar pentru acest lucru trebuie să actualizăm studiile pe baza sondajelor. Cele 2 studii principale pe care ne bazăm sunt „consumul de produse culturale și servicii educaționale” și „calitatea vieții salariatului din mediul privat”.

Sondajul „sBOOK” este o cercetare de piață cu scopul creionării profilului consumatorului de produse culturale. Statistici și rapoarte pentru înțelegerea pieței de carte autohtone, pe segmente cantitative, analize comparative la intervale regulate de timp.

Sondajul a fost realizat pentru o înțelegere mai bună a profilului consumatorului de carte, cu obiceiurile și nevoile sale. Sondajul în sine are ca scop îmbunătățirea ofertei cultural-literare și editoriale în raport cu cititorul fervent. Sondajul este strict confidențial și completarea răspunsurilor durează aproximativ 5 minute. Pentru a acoperi o arie cât mai mare, să fie relevant la nivel național, sondajul a fost online, găzduit de revista Asociației noastre, pe SemneBune.ro. Durata sondajului a durat de 9 săptămâni cu 3000 de răspunsuri complete.

Poți descărca gratuit de aiciCe fel de cititor ești” desfășurat în vara anului 2013, un raport cu o sumară analiză „sBOOK”, publicată gratuit în 2014.

Pentru a corela „sBOOK” și a putea compara cu analizele și rapoartele statisticilor făcute de organismele acreditate la nivel național și european, puteți descărca „Barometrul de consum cultural în România 2016” de aici, precum și raportul Eurostat „Culture statistics | 2016 edition” (în limba engleză), de aici.


Prin Cercetarea calității vieții salariatului (CCVS), AdLittera dorește să evalueze condițiile de muncă, satisfacția față de acesta şi de profesie, de rolul pe care le ocupă familia în viața sa, de calitatea mediului social, de educație și nivelul de cultură, dar și alte direcții conexe.

Cercetările asupra calității vieții se concentrează pe două metodologii principale de măsurare. Prima, denumită bunăstarea subiectivă se bazează pe niveluri raportate personal de fericire, plăcere, împlinire și altele asemenea. A doua metodologie utilizează așa-numita măsurare obiectivă a calității vieții, prin indicatori cuantificabili sociali, economici și de sănătate. De exemplu, măsurile obiective includ indicatori de producție economică, grad de cultură generală, speranța de viață etc.- date care pot fi colectate fără a analiza direct persoanele evaluate.


Sondajul „Ce fel de cititor ești?”, ediția 2024 este în plină desfășurare: completează chestionarul aici.


Dacă vrei să afli mai multe despre strategiile de marketing, tehnicile și tacticile implementate în industria creativă și culturală, scrie-ne!