Comunicat de presă: 13-10-2024
În perioada mai – iulie 2024 Asociația AdLittera a realizat un sondaj pe un eșantion de 3805 de respondenți (3408 răspunsuri complete), studiul de cercetare dorind să ofere o perspectivă detaliată asupra demografiei și comportamentului consumatorilor de cultură scrisă la nivel național. Pentru acest studiu au fost colectate date printr-o combinație de metode cantitative și calitative. Am utilizat un singur chestionar online, care a cuprins 108 întrebări, care a fost distribuit prin diverse canale (parteneri media tradiționali în publicații generaliste și nișate, suporteri pentru diseminarea informației, rețele sociale, site-uri de literatură, newsletter). Chestionarul a inclus întrebări închise și deschise pentru a obține atât date statistice, cât și perspective detaliate asupra obiceiurilor și preferințelor de lectură.
Obiectivul studiului
Acest studiu își propune să analizeze și să înțeleagă profilul cititorului din România, acoperind aspecte precum demografia, preferințele de lectură, obiceiurile de cumpărare și lectură, sursele de informare, interacțiunea cu Inteligența Artificială și consumul altor servicii culturale.
Principalele constatări
- Profil demografic: Cititorii sunt predominant din mediul urban, cu un nivel de educație ridicat și o distribuție echilibrată pe genuri și vârste.
- Preferințe de lectură: Există o preferință pentru ficțiune, cu un interes echilibrat pentru autori români și străini, clasici și contemporani.
- Obiceiuri de cumpărare și lectură: Majoritatea cititorilor achiziționează cărți lunar sau trimestrial, preferând să citească acasă, seara.
- Surse de informare: Recenziile online și recomandările de la prieteni sunt principalele surse de informare, iar social media este un canal important de diseminare.
- Preferințele suportului: Cărțile tipărite sunt preferate, dar eBook-urile și audiobook-urile câștigă popularitate datorită avantajelor lor specifice.
- Interacțiunea cu Inteligența artificială: I.A. este apreciată pentru recomandările personalizate, deși există rezerve legate de diversitate și confidențialitate.
- Consumul de servicii culturale: Cititorii participă activ la evenimente culturale și consumă diverse forme de artă.
- Finanțarea și promovarea: Estetica copertei, subvenționarea și sponsorizarea sunt factori importanți în achiziția și percepția cărților.
- Compararea unor date relevante din actualul studiu, cu cel organizat în 2013.
Prin acest comunicat vă invităm să descărcați gratuit broșura de prezentare, reprezentând un sumar care oferă o sinteză clară și concisă a principalelor constatări și observații ale studiului.
Broșura „Ce fel de cititor ești? 2024”
„Sondajul «Ce fel de cititor ești?» este o inițiativă de cercetare importantă pentru a înțelege modul în care oamenii interacționează cu cărțile și tehnologia în lumea modernă. Suntem încântați să facilităm această cercetare și să aducem contribuții semnificative la înțelegerea fenomenului cultural contemporan”, a declarat președinte Asociației AdLittera. |
Mulțumiri!
Sponsor: ADNV [Arta de a NU vinde]
Parteneri strategici: Pătlăgeanu & Partners, AA Databox, EVConnect, TAB România, Balcorom Group, HR Design Consulting, Holiday Office, 3Dimensions Discovery și EAK Advertising.
Parteneri media tradiționali: Radio România Cultural, IQads, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Revista Golan, Haute Culture Mag, Bookhub, Capital Cultural, filme-carti.ro, Kudika, Garbo, Stiri din România, SemneBune.ro, citestema.ro, O mie de semne, Palindrom.
Infotaineri și Influenceri: România pozitivă, Cronica română, Aleph News, Bursa, Index Community, Club Antreprenor, Modern Ads, Ziarul pozitiv, Femeia (ediție print), Radio Guerrilla (Avanpost/ Bogdan Șerban), Revista biz, IQ Ads, Metropolis, Spotmedia, PR wave, ZTB, Happ.ro, Ziare de la A la Z, Actualitate, Comunity Index, Ceașca de cultură, Media Hub, Știri de Timișoara, Transilvania 365, Via Cluj, Presa în blugi, Ziarul excluziv, Argeș Plus, Centrul de presă, Webcultura, Anca Spiridon și Bianca Dobrescu.
Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera este o organizație non-profit, apolitică și independentă, dedicată promovării educației nonformale prin intermediul unor programe și proiecte inovatoare, axate pe studierea și promovarea culturii. Suntem onorați de sprijinul oferit de comunitatea BNI România și, în calitate de membri ai BNI Race București din 2021, ne mândrim cu implicarea activă în înțelegerea și aprecierea patrimoniului cultural și a diversității culturale.