Primul proiect editorial pe care l-am construit este revista SemneBune. Dincolo de „nebunie”, pentru că au fost destule semnale care încercau să demoralizeze și intimideze echipa SB, ne-am dorit să contribuim cu o tonă de energie și o brumă de bani la promovarea respectului pentru arta scrisă.

Noi credem că scrisul este „celula stem embrionară” a corpului cultural al societății, mediator și facilitator responsabil pentru celelalte arte, păstrând funcțiile normale ale tuturor instrumentelor artistice. Adică, fără scris, nu am avea portative pentru citirea notelor muzicale, nu vom avea scenariu pentru teatru sau film, nu vom avea storyboard pentru graficieni, designeri sau interpreți pentru efecte vizuale, nu vom avea suportul poveștii imaginate și ilustrate pentru pictori, nu vom avea reclame și povești de succes prezentate la scenă, nu vom avea antreprenori și manageri care să conducă afaceri pro-profit sau non-profit. Bine, ultima nu e tocmai artă, deși… 🙂

Scurt istoric

În 2009, când am decis să inițiem acest proiect, eram hotărâți să creștem numărul cititorilor de carte. Statisticile atunci, ca și acum, erau pesimiste și ne-au determinat să contribuim la informarea publicului despre oferta de carte, creând astfel un nou canal de comunicare, dedicat doar editurilor și publicului lor. Acesta este motivul pentru care în 2010 Revista SemneBune a devenit portavocea editurilor din România.

La finele 2011, am decis ca structura editorială a revistei să se îmbunătățească. De la edituri preluăm comunicatele în continuare gratuit și fără cenzură. Am decis să publicăm interviuri cu scriitori români și străini, să cunoaștem îndeaproape cine este scriitorul contemporan aflat la debut sau deja consacrat.

În SemneBune vom încerca să împărtășim un set de valori și principii obiective, responsabile și corecte.

Din 2012, după o perioadă romantică, ne-am creat o echipă și o structură editorială. Acum, revista are conținut propriu, articole regăsindu-se în Cronici de carte (recenzii și recomandări de lectură), Evenimente culturale (repere culturale autohtone și internaționale), alături de comunicate de presă pe care le preluăm de la editurile partenere. Anchetele pe care le facem sunt pe o structură pozitivă, iar Atelierele de scriere și traduceri sunt locuri de joacă pentru membrii SB, pentru câștigătorii Concursului IDC pentru că sunt demni de a fi cunoscuți publicului nostru. Am decis să dedicăm o rubrică scriitorilor români contemporani, genul Portret: Dosar de scriitor. Astfel, dorim să contribuim la notorietatea acestora, oferind publicului repere în viața culturală cotidiană. Veți putea găsi informații despre TeatruFilmMuzică și arte vizuale.


Ce este SB?

Din 2012, Fundația pentru Tineret DANUBIUS a oferit revistei suportul juridic, iar cu banii obținuți de la sponsori am putut finanța propriile acțiuni culturale. În 2017, AdLittera capătă personalitate juridică, ocazie cu care revista SemneBune se rebranduiește.

Revista este experimentală și își propune să pună în circulație și în dezbatere idei din cărți, să recomande lecturi, dar evită să facă critică literară. Dorim să facem un altfel de jurnalism cultural, care este, mai degrabă, unul al informării și al dialogului. Aici nu facem critică, analiză sau aprecieri ale calităților literare.

Nu veți regăsi reclamă la prețurile cărților pentru că nu suntem librărie, nu oferim nici discount-uri, nici cupoane. Promovăm doar produse și servicii culturale, pe care publicul le va cataloga, sperăm, ca fiind valoroase.

Ne vom permite să nu publicăm și să nu comentăm materiale care nu au ca obiectiv informarea despre produse editoriale sau servicii conexe, ori sunt scrise într-o manieră ce-ar putea sa jignească persoane, ori să ciobească imagini ale altor mărci, care persiflează concurența sau care nu cadrează cu scopurile noastre.


Ce poate fi SB?

  • cu siguranță este un Portal spre cultura scrisă, către scriitorii români contemporani și operele lor literare
  • Hotspot cultural (pe bune, chiar primim și dăm mai departe informații despre cărți, scriitori, acțiuni publice, instituții și medii creative)
  • Experiment jurnalistic infinit (trecem de la croieli și tipare clasice la chestii absolut imprevizibile: cum crezi că arată un ciorap cu glugă?)

Sigur nu suntem pregătiți să fim atât de serioși încât să ne pierdem umorul (adică speranța că ne atingem scopul, adică să creștem numărul de cititori deștepți)

Din virtual trecem cu ușurință în realitate și producem evenimente care au ca țintă atragerea publicului către scriitorul român contemporan, facilitând accesul la cunoașterea acestuia și a textelor sale.


Note bune

Printre partenerii noștri se numără edituri medii și edituri de prestigiu, teatre independente și de repertoriu, cinemateca și ONG-uri care au activități culturale. Susținem și mediatizăm festivaluri, dezbateri, colocvii, lecturi publice etc.

Din 2012, SemneBune oferă anual un premiu unui talentat scriitor aspirant, în cadrul Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”.
Din 2013, revista este partener cu FILIT (Festivalul Internațional de Literatură și Traduceri) Iași, organizat de Muzeul Literaturii Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași. În fiecare an, invităm publicul la standul nostru pentru o repriză de scris (creative writing jam session). „Scrie-ți povestea în Iași” a adunat peste 200 de scriitori de ocazie, amatori, consacrați, oameni de cultură și artă, chiar și politicieni. Fiind și parteneri media, transmitem fiecare eveniment și publicăm interviuri proaspete. În 2014, la ediția a II-a a FILIT, la standul SB s-au adunat alte sute. Povestea continuă și azi pe pagina de Facebook.

Suntem parteneri media în programe culturale multi-anuale: FILB, FILIT, FILTm, FNT, FNTI, colocvii și dezbateri naționale și internaționale. Membrii redacției sunt invitați frecvent să modereze evenimente sau sunt comentatori ai vieții culturale. Mulțumim tuturor celor care au avut încredere în noi și au înțeles că noi suntem „dependenți de cititori deștepți”!


Important și necesar de reținut

Revista SemneBune este un instrument socio-cultural cu care dorim să anulăm distanța dintre cititor și scriitorul român contemporan.

SemneBune este o lucrare colectivă și este autorizată printr-o Licență Creative Commons Atribuire-Necomercială-Fără Modificari 3.0 Ne-adaptată. Preluarea parțială sau integrală a conținutului (text, ilustrație, fotografie) se va face doar cu acordul scris, prin citarea sursei și hyperlink către articol sau pagina revistei.

Numele „SemneBune”, mărcile şi siglele asociate, precum şi simbolul „SB” sunt mărci ale AdLittera sau ale entităţilor asociate. Publicația este dedicată cu precădere pieței autohtone de carte, este editată sub AdLittera, este consiliată în design de desenator d’Avid.

Revista culturală este înregistrată la Biblioteca Națională a României având codul de identificare: SemneBune ISSN 2343 – 8339 

 ISSN–L 2343 – 8339