Ce este reputația mărcii?

În termeni simpli, reputația mărcii se referă la modul în care o marcă este percepută de public, clienți, concurenți și părțile interesate. Reputația mărcii este suma tuturor asocierilor cu această marca sau cu organizația care o deține. Ea provine din modul în care oamenii îl percep, modul în care interacționează cu el și care sunt experiențele lor. Calitatea produselor și serviciilor companiei, asistența pentru clienți, marketingul și relațiile publice și modul în care sunt tratați salariații au impact asupra reputației generale a mărcii.

Reputația bună a mărcii înseamnă că marca este percepută ca fiind credibilă, demnă de încredere și de dorit. Clienții se simt bine că interacționează cu marca și, în general, sunt pozitivi că sunt asociați cu aceasta sau compania care deține marca.

Reputația unui brand este un activ intangibil care este esențial pentru succes și strâns legat de valoarea mărcii. – Philip Kotler

AdLittera oferă servicii de management ale reputație de brand doar pentru partenerii care doresc să ne susțină financiar proiectele de educație non-formală (educație civică sau educație culturală), să se asocieze cu mediul cultural, beneficiind de prestigiul mediului cultural.

Ce este ESG? 

Noul trend global ESG este vechi!

ESG (Environment – Social – Governance) s-a născut din curentul „CSR” (Corporate Social Responsability) al anilor anii 60-90, în mod special din ceea ce se numea „socially responsible investment”. Responsabilitatea socială a corporațiilor este un concept care se referă la o prezumtivă datorie față de toate părțile implicate în desfășurarea acțiunilor planificate în activitatea lor economică. Conceptul s-a construit datorită presiunii exercitate de societatea civilă asupra marilor companii care investeau sau operau în țări cu regimuri nedemocratice. Dar cum „vreme trece, vreme vine/ toate-s vechi și nouă toate”, în ultimiele decenii, conceptul a trecut prin mai multe etape, fiecare cu jargonul ei și, evident, „cu alte pălării” (și acronime):
MDG = Millenium Development Goals – Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (final pentru 2000, analizate în fapt în 2015), cu nişte realizări mai puțin decât modeste;
SDG = Sustainable Development Goals – Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, cunoscute și ca Agenda 2030;

ESG = Environmental, Social and Governance – Responsabilitatea companiilor față de societate, un derivat corporativ al SDG-urilor, construit pe 3 piloni mai cuprinzători: Mediu, Social, Guvernanță.

E > Aspectul de mediu: se concentrează pe conservarea lumii naturale. Exemple de subiecte abordate includ schimbările climatice, emisiile de gaze cu efect de seră, pierderea biodiversității, defrișările, poluarea, eficiența energetică și gestionarea apei.

S > Aspectul social: se concentrează pe oameni și relații includ munca pentru a sprijini mișcările de gen și diversitate, echitate și incluziune, pe lângă creșterea satisfacției clienților și a angajării resursei umane.

G > Aspectul guvernanței: se concentrează pe trecerea dincolo de modul în care organizațiile au fost de obicei guvernate în trecut și îmbunătățirea guvernanței corporative. Exemple de subiecte specifice includ componența consiliului de administrație, practicile de securitate cibernetică, structura de management, compensarea directorilor, prevenirea mitei și a corupției.

De ce este importantă Reputația mărcii?

Pentru că ESG este un barometru corect pentru mărcile care vor să aibă prestigiu, instrumentul de măsură pentru monitorizare > analiză > oferirea calificativelor (rating), dar și de ghidare pentru „rezolvarea” impactului propriu.

1) Îmbunătățirea încrederii și sporirea credibilității

Reputația bună a mărcii merge mână în mână cu încrederea și credibilitatea. Mărcile care au o bună reputație și sunt în general percepute într-o lumină pozitivă au, de asemenea, mai multe șanse să li se acorde beneficiul îndoielii sau să fie iertate pentru orice accident (cu condiția să fie tratate bine, desigur!). Încrederea este un factor cheie și influențează cât de mult cumpără oamenii, loialitatea lor și dacă vor pleda sau nu pentru un brand. Mărcile care sunt de încredere și considerate credibile nu sunt doar mai profitabile, ci și mai rezistente. În vremuri de criză sau de dificultăți economice, clienții vor alege întotdeauna să sprijine mărcile în care au încredere și pe care simt că se pot baza.

2) Fidelizarea mai mare a clienților

Mărcile cu o bună reputație se bucură de o mai mare loialitate a clienților. Clienții care se simt pozitiv cu marca sunt clienții care vor cumpăra și vor cumpăra din nou. Retenția și loialitatea clienților sunt strâns legate de profitabilitate. Întotdeauna costă mai mult să dobândești un nou client decât să-l păstrezi. O bună reputație este esențială pentru păstrare și loialitate.

3) Advocacy pentru marcă

Clienții mulțumiți sunt extrem de valoroși ca ambasadori ai mărcii. Ei vă vor susține, atât în persoană, cât și online, generând vânzări și lustruind imaginea în acest proces. Din fericire, Asociația AdLittera nu se poate asocia oricând și cu orice marcă, pentru că suntem identificați cu produsele editoriale de calitate, iar serviciul nostru de educație civică este grozav! Mărturiile beneficiarilor serviciilor noastre sunt elocvente. Mărcile care au deja o reputație proastă (din vari motive) sau sunt asociate cu mediul politic, religios sau au apartenență etnică, nu fac parte din partenerii pe care-i dorim.

4) Generarea de venituri mai mari din vânzări

O bună reputație a mărcii are ca rezultat vânzări și profituri mai mari din mai multe motive. Încrederea îmbunătățită, păstrarea clienților, susținerea mărcii, toate conduc la mai multe vânzări. A nu se confunda! AdLittera nu creează, nu implementează și nici nu dezvoltă campanii de marketing sau PR. Programele de Responsabilitate socială ale companiei, dedicate/ segmentate pentru o anumită marcă din portofoliul acesteia, nu fac parte din apanajul Marketing – Vânzări – PR.

5) Atragerea talentelor de top și îmbunătățirea retenției de salariați

Mărcile reputate sunt preferabile atât pentru angajați, cât și pentru publicul larg. Companiile care au mărci prețuite au rate mai mari de retenție a angajaților și atrag talente mai bune. Atunci când salariații sau colaboratorii sunt mândri că sunt asociați cu marca, ei tind să aibă o satisfacție mai mare la locul de muncă și vor rămâne în companie mai mult timp. Când este nevoie de angajări, candidații vă vor cerceta marca și este mai puțin probabil să aleagă mărci cu o reputație proastă. Nimeni nu vrea să fie asociat cu o marcă nedorită, cu atât mai puțin cu angajații. Pe de altă parte, dacă la angajare se oferă un pachet competitiv și aveți o reputație bună, este mult mai probabil să obțineți cele mai bun talente!

6) Avantajul competitiv

O bună reputație a mărcii este strâns legată de valoarea de piață ridicată. Reputația bună a mărcii are un avantaj competitiv atunci când concurează cu alte mărci din segmentul de piață sau din industria unde activează compania. Mărcile cu o bună reputație sunt net mai dorite de investitori, clienți și potențiali angajați. Acest lucru le face mai profitabile și mai rezistente. De asemenea, le oferă avantajul uriaș de a avea acces la talent și abilități de mare calibru.

De ce AdLittera? 

Organizațiile nonguvernamentale sunt printre cei mai importanți actori din ecosistemul de responsabilitate socială pentru că au experiență și expertiză pe o cauză dedicată, în timp ce companiile au capital și din ce în ce mai multă aplecare spre responsabilitate.

Pentru că Asociația AdLittera provoacă și promovează mediul cultural românesc, cunoaște industria creativă și piața de carte, respectă și este iubită de scriitorii români contemporani, din 2010, prin programul de educație culturală „Semne bune”.

Unde asociem mărcile companiilor partenere

MEDIUL CULTURAL

produse editoriale 
– pe cărți / pe coperte, pe semne de carte (carte);
– în cărți / ilustrație pentru evidențierea capitolelor (carte);
– plasare de produs în operă / intruziv în textul literar (carte)
– în media culturală (media print + online);
 teatru de proiect (indoor)
– sisteme pop-up în foyer,
– plasare de produse;
 proiecte muzicale independente 
– sisteme pop-up la concerte
– produse multimedia (audio/ video/ cărți+DVD etc.)
cinematografe (indoor)
– sisteme pop-up în foyer,
galerii de artă (indoor)
– sisteme pop-up în foyer,
– plasare de produse;
muzee naționale, case memoriale (indoor)
– sisteme pop-up în foyer,
lanțuri de librării cu acoperire națională (instore)
– sisteme pop-up în „zona noutăților editoriale”
precum și la animație culturală (indoor/outdoor) de tip dezbatere, seminar, colocviu, lansări de carte, lecturi publice etc.

MEDIUL EDUCAȚIONAL NONFORMAL 

tabere educaționale (segment de vârstă 7-14 ani)
– sisteme pop-up (indoor/outdoor)
– în campaniile de promovare (expunere banner și menționare în comunicate/ broșuri de prezentare)
ateliere de creație (segment de vârstă 7-14 ani)
– sisteme pop-up (indoor/outdoor)
– în campaniile de promovare (expunere banner și menționare în comunicate/ broșuri de prezentare)
cluburi de conversație în limbi străine (ateliere ludice) (segment de vârstă 7-14 ani)
– sisteme pop-up (indoor/outdoor)
– în campaniile de promovare (expunere banner și menționare în comunicate/ broșuri de prezentare)
ateliere serioase de joacă (pentru cadre didactice) în parteneriat cu Casa Corpului Didactic 
– sisteme pop-up (indoor/outdoor)
– în campaniile de promovare (expunere banner și menționare în comunicate/ broșuri de prezentare)

Din fericire pentru partenerii noștri și pentru publicul larg autohton, am declinat asocierea cu companiile care dețin mărci „toxice”.

White washing-ul (cu derivatele sale Pink-, Purple-, Red-, Green- ș.a.) sau Reputation laundering (Spălarea reputației) are loc atunci când o persoană sau o organizație ascunde un comportament neetic, corupt sau criminal prin efectuarea de acțiuni pozitive foarte vizibile cu intenția de a-și îmbunătăți reputația și de a-și ascunde istoria. Spălarea reputației mărcii poate include gesturi precum donarea către organizații caritabile, sponsorizarea activităților cu impact mare la public sau aderarea la asociații importante.

Nu am agreat niciodată ideea că putem ajuta mărcile în încercarea de a-și spăla imaginea prin participarea la inițiative sociale, educaționale sau culturale, iar noi refuzăm să colaborăm cu astfel de mărci care doresc să escaladeze treptele reputaționale plecând de la o marcă imorală.

Pentru detalii, scrie-ne!